Pour vous dire, que ce journal propose á 100% le panel que j´avais proposé il y a une quelques jours!

La Russie, l´Afrique et l´Amérique latine.

Bonne lecture !

******************************************************

Ekonomi

Ta hem vinsten och var inte rädd att betala skatt
Av Björn Sjö
Först publicerad: 16 december 2007 10:13
Senast uppdaterad: 16 december 2007 10:21


Jul och nyår är en utmärkt tid för pyssel med fonder, tycker Sydsvenskans placeringspanel. Andra jultips från panelen är att satsa på rörliga lån eftersom räntan tycks vara på väg ner. Och sälj av fonder som gått bra, även om det innebär reavinstskatt.

Läs/Se mer


Juletid är fondpysseltid hos vissa i panelen.
– Min fru och jag brukar sätta oss en av juldagarna och se över PPM-fonderna över ett glas portvin, berättar Michael Ekelund på Sparbanken Finn.

Han antyder att portvinet påverkar processen.
– Vi brukar börja med hustruns fonder. Sedan, efter lite mer portvin, tar vi mina. Och de har gått bättre, säger Michael Ekelund glatt.

Ta rådet med en nypa salt. Det går nog lika bra med sherry. Men att se över PPM-fonderna just nu är ett tips för privatekonomin som alla i Sydsvenskans placeringspanel instämmer i på årets sista kvartalsträff.
– Passa på nu när det kommer in nya pengar i PPM-fonderna. Rebalansera, uppmanar Ulrika Nilsson, SEB.

Rebalansera betyder att återställa fondvalet. Vissa fonder kan ha gått som raketer det gångna året, medan andra blivit jordfräsar.
– De flesta som inte löpande ser över sin fondportfölj har gått in i en riskprofil som man aldrig valt, tror Anders Törnkvist på Skånes Provinsbank/Danske Bank.

Många i panelen tycker att djärva satsningar på tillväxtmarknader kan förpackas i så kallade strukturerade produkter, där risken kombineras med trygghet. Men Anders Törnkvist håller inte med.
– Strukturerade fonder är trygghetsnarkomani. Det minskar risken, men kapar också avkastningen. Tror du på Asien så ska du också ha 10 till 20 procent av dessa fonder i din portfölj.
– Men man kan faktiskt ha både fonder och aktieobligationsindex i sin portfölj. Det ena behöver inte utesluta det andra, tipsar Elisabeth Bengtsson på Sparbanken Finn.

Tillväxtmarknaderna har haft ett fantastiskt år. De bästa Indienfonderna närmar sig 100 procents avkastning, Kina och Latinamerika ligger inte långt efter. Vilka regioner rekommenderar experterna?
– En kombination. Sprid riskerna, svarar Maria Andersson på Handelsbanken.
– Vilken marknad kvittar, bara det är ett sparande på lång sikt. Man måste ha uthållighet, menar hennes kollega Thomas Jacobson.

Men Nordeas Gunilla Rimton vågar sig ut i geografin:
Jag rekommenderar Latinamerika och Ryssland. Där är marknaderna inte lika högt värderade som i Kina, Indien eller Baltikum. Ändå väntas de få tvåsiffrig tillväxt de närmaste åren.
Jag skulle vilja späda på med lite Afrika, säger Anders Haskel på HQ Bank.
– Potentialen i förhållande till risken känns bättre än Kina eller Indien.

Vad ska en sparare göra som lyckats ypperligt med sitt fondval under året?
– Varför inte ta hem vinsten, sitta nöjd och göra en omplacering? Många verkar se fondplaceringar som något livslångt,säger Gull-Britt Nilsson på Swedbank.

Många drar sig dock för att sälja av fonder som gått bra, eftersom det innebär reavinstskatt på 30 procent (såvida det inte handlar om PPM-fonderna).
– Detta är konstigt. Aktieägare är vana vid att sälja med vinst och räkna av skatten. Men så fort man kommer in på fonder är folk rädda för skatt, säger Christian Krüeger på Öhmans.
– Varför? Detta är ju den bästa skatt som finns!